GENERALITATI

Soiul de nuc Geoagiu 65 polenizator Sibisel 44 rezistă foarte bine la bolilor specifice nucului.
Soi de nuc românesc, de vigoare mijlocie a fost ales cel mai bun soi de nuc din Romania fiind net superior altor soiuri de nuci atat din punct de vedere calitativ cat si datorita rezistentei crescute la frig si daunatori . A fost obţinut la Staţiunea de Cercetare şi Producţie Pomicolă Geoagiu din populațiile de nuc din judeţul Hunedoara de către N. Meza şi I. Gh. Deaconu, şi introdus în cultură în anul 1979. Tipul de fructificare este mixt. Intră pe rod din anul 3 – 4 de la plantare şi are o capacitate de producţie de 5,7 tone/ha (200 pomi/ha, la 9-12 ani de la plantare).

Înfloreşte la sfârşitul lunii aprilie, iar înflorirea are character protogin, necesitând prezenţa unui soi polenizator precum: Sibisel 44,Germisara ,Orastie. Are o comportare foarte bună la atacul bolilor specifice nucului: bacterioza și antracnoza şi tolerant la viermele nucilor. Este recomandat mai ales în zona dealurilor. Endocarpul se sparge uşor lăsând miezul să se extragă uşor. Miezul este de culoare gălbuie, plăcut la gust şi cu un randament de 52,0 %.

Geoagiu 65 – este un soi de nuc semiviguros, cu coroana piramidala, rasfirata, bine luminata, ramuri fructifere groase si lungi, garnisite cu formatiuni de rod mixte, productiv si rezistent la ger. Intra pe rod din anul 3-4 de la plantare si produce foarte mult si in fiecare an. Tipul de inflorire este protogin, florile barbatesti infloresc mult mai tarziu decat cele femeiesti, necesitand polenizatori ca Sibisel 44, .
Fructul este mare (18 g), are forma elipsoidala, ascutit la varf. Coaja de nuca este subtire cu suprafata neteda, de culoare aurie, se sparge usor in mana. Sudura valvelor este buna dar proeminenta. Orificiul peduncular este mare, dar bine inchis cu fibre. Miezul reprezinta 52% din greutatea fructului si contine 69% substante grase si 17,5 % substante proteice. Tegumentul este de culoare galbuie-inchis. Gustul este placut aromat. Maturarea fructelor are loc in a doua jumatatea a lunii octombrie.

DE CE SĂ PLANTĂM SOIUL DE NUC ROMÂNESC GEOAGIU 65?

De la Revoluție și până către anii 2009, în România nu au fost înființate livezi de nuc din soiuri autohtone, acestea rămânând practic necunoscute. Cu toate acestea, se impun a fi precizate câteva detalii pe care le considerăm relevante într-o prezentare a calității soiurilor românești.

Soiurile românești de nuc au fost create și păstrate în Stațiunile de Cercetare și Dezvoltare Pomicolă din țară. Lipsa surselor de finanțare a pus aceste Institute în imposibilitatea de a înmulți aceste soiuri la scară comercială, care ar fi putut furniza material săditor atât de necesar înființării de noi livezi. Acesta, pe lângă lipsa unei strategii de exploatare pomicolă a terenurilor disponibile la nivel național, sunt principalele motive pentru care astăzi nu avem mari suprafețe de livezi de nuc înființate din soiuri autohtone.

CALITATEA SOILUI DE NUC GEOGIU 65

Calitatea și productivitatea soiurilor românești sunt confirmate de premiile și distincțiile de calitate obținute prin participarea în anii ’80, la diferite concursuri tematice, interne și internaționale. Apoi, după revoluție, pe când în Europa erau în plin avânt soiurile care au suferit modificări genetice, în România institutele și-au rezumat activitatea strict la activitățile de păstrare a soiurilor.

Soiurile de nuc românesc nu sunt modificate genetic, iar acesta este argumentul suprem atunci când vine vorba de calitatea fructului. Calitatea în detrimentul cantității a fost mereu principala preocupare a institutelor de cercetare românești. Soiurile de nuc românești au fost create pentru climatul și pământul țării noastre. Orice soi străin are nevoie de o aclimatizare locală, proces care durează cel puțin 5/6 generații de la altoire. Este o dezinformare totală faptul că o plantă se poate aclimatiza instant într-o altă țară.

PRODUCTIVITATEA

Nucul românesc poate produce la maturitate între 1.900 și 3.800 kg/ha, în funcție de sistemul de cultură. Aceste calcule sunt foarte simple și, totodată, ușor de probat. Una din principalele diferențe dintre un nuc de soi și un nuc comun este dată, printre altele, de perioada la care acesta ajunge la rod; dacă nucul de soi începe să producă la 3-4 ani, cel comun va da rod abia după 10 ani de viață, nu va rodi in fiecare an , nucile nu sunt uniforme calitate slaba..

La înființarea unei livezi se va ține cont de locul în care a fost creat fiecare soi de nuc, precum și de locul în care urmează să fie plantat. Respectarea condițiilor pedo-climatice specifice fiecărui soi în parte sunt importante pentru a reduce la minim riscurile de inadaptare a puietului la zona livezii.

ACHIZITIA PUIETILOR DE NUC GEOAGIU 65 ,CAMP II INALTIME 1,5-2 M

Rezervarea prealabila a pomilor
Indiferent de cantitatea de pomi pe care intenționați s-o procurați, sfatul nostru este să ne contactați din timp pentru a plasa o comandă având în vedere că rezervările timpurii au mai multe șanse să fie onorate.

Rezervarea unei cantități mai mici de 1000 pomi
Pentru orice cantitate de pomi până la 1000 pomi este suficient să complectati formularul de comanda de pe site si noi va vom da confirmarea pe numarul Dvs de telefon lasat pe site.

Rezervarea unei cantități mai mari de 1000 pomi
Pentru cantități mai mari de 1000 buc, rezervarea se face fie în temeiul contractului de rezervare. Contactați-ne pentru mai multe detalii.

GARANTII PRIVIND PRINDEREA POMILOR SI AUTENTICITATEA SOIULUI

Pomii produși la Pepiniera Rediu sat Rediu comuna Aiton Jud Cluj au certificat in conformitate cu soiul in care e trecut pasaportul fitosanitar, nr de etichetare dar obțin de asemenea și certificare europeană pentru export către UE, astfel că orice lot de pomi livrat este garantat în privința autenticității soiului, conform etichetei atașate sau a documentației însoțitoare. Garanția acoperă de asemenea și starea fitosanitară și vitalitatea pomilor.De asemenea trasportul puietilor precum si plantarea lor este GRATUITA pentru comanda minim de un ha /aporx 175 buc Eventuale reclamații privind calitatea pomilor sunt acceptate în termen de un an de zile de la plantarea puietilor. Gradul general de prindere bazat pe experiența anterioară este de minimum 99%, dar acoperim gratuit toate pierderile din totalul de pomi plantati de noi.

Comandă/Cere o ofertă