NUCILE PECAN - SCURT ISTORIC

Cu mii de ani în urmă, pecanul era cunoscut de indienii americani care foloseau lemnul acestui arbore pentru confecționarea diferitelor unelte (de exemplu: topoare), iar fructele erau foarte apreciate reprezentând hrană pentru sezonul rece.

America de Nord se află pe primul loc la producția de nuci pecan – 90% din producția mondială (200 000 tone). Plantații de nuci pecan mai sunt și în: Canada, Israel, Australia, Marea Britanie și în Africa de Sud. Apreciate pentru multiplele utilizări pe care le oferă nu numai în industria alimentară (la prepararea pralinelor, a înghețatei și a diverselor prăjituri servite în cofetăriile sau restaurantele de lux), dar și pentru multiplele beneficii pe care le aduc sănătății, nucile pecan se găsesc în comerț ca atare sau prăjite, sărate ori trecute prin pudră de zahăr și vanilie.

GENERALITATI

Pecanul (Carya illinoinensis) este o specie de arbore inrudită cu nucul din familia Juglandaceae, originar din sud-centrul Americii de Nord. Acest copac are nevoie de un spațiu destul de mare pentru a crește. Poate ajunge pană la 50 minălțime. Rezistă pană la aproximativ -30 grade.
Inflorește din aprilie pană in mai, fructul ajungand la maturitate in octombrie. Acest copac crește cel mai bine in zone cu veri călduroase (24 30 grade C) și cu umiditate ridicată.

Fructele sunt mari, ovale sau eliptice, acoperite de un involucru de culoare verde. Nucile au suprafaţă netedă, de culoare maronie inchisă. Coaja nucilor este tare dar relativ subţire, iar extragerea miezului se face uşor.

Miezul este utilizat pentru consum in stare proaspătă, sărat, prăjit sau se utilizează in cofetărie, pentru diverse preparate cum sunt ingheţata, bomboane, prăjituri etc. Uleiul de Pecan se foloseşte in industria de medicamente, la cosmetice etc.

Lemnul de Pecan şi hickory este utilizat n S.U.A. pe scară largă in industria mobilei, pentru confecţionarea de unelte, pentru parchet. De asemenea, lemnul de hickory este folosit uneori şi in amestec cu mangal pentru afumarea cărnii şi diverselor produse din carne, a branzeturilor cărora le imprimă o aromă distinctivă.

Nucile pecan sunt niște nuci asemănătoare cu nucile obișnuite, în ultimul timp ajungând să fie cunoscute și de populația țării noastre. Nucile pecan sunt fructele nucului pecan (Carya illinoinensis – atinge înălțimi până la 60 de metri și este originar din Mexic și America; un pom care are o durabilitate cuprinsă între 200 – 300 de ani).

Nucile pecan sunt mai dulci la gust decât nucile obișnuite și au coaja mai subțire decât acestea. Nucile pecan se disting de celelate nuci printr-un conținut ridicat de grăsimi – peste 70% din total - cel mai mare dintre toate nucile, cu excepția nucilor macadamia. Profilul acelor grăsimi însă este unul care este benefic pentru sănătatea omului, peste 90% dintre grăsimile conținute fiind fieacizi grași mononesaturați, fie acizi grași polinesaturați.

Nucile pecan cresc în mănunchiuri (câte 2 – 20 de nuci pecan grupate laolaltă), iar atunci când se coc cad pe jos și astfel pot fiadunate, fiind foarte greu de cules datorită înălțimilor foarte mari la care pot ajunge nucii pecan.

Nucile pecan mai sunt folosite la prepararea biscuiților, prăjiturilor și a torturilor. Iar untul obținut din nucile pecan poate fi servit întins pe pâine împreună cu o ceașcă de ceai de fructe de pădure.

Pentru a sublinia încă o dată importanța nutritivă a acestor nucifere voi preciza faptul că NASA (agenția americană care organizează și coordonează expedițiile spațiale) a inclus nucile pecan în meniurile astronauților.

BENEFICII
  • se consumă miezul care este foarte bogat n lipide;
  • dar este bogat si n proteine, K, Ca, P, Fe, Zn, vitaminele A, C, E, B1B2, B3, B6, fibre, carbohidraţi etc;
  • lemnul este folosit in afumarea carnurilor si branzeturilor;
AVANTAJE
  • raport bun calitate pret;
  • usor de intretinut.

Comandă/Cere o ofertă