Soi de nuc frantuzesc de talie mica LARA

Fruct de calibru mare şi de maturitate precoce deosebit de interesantă pentru producerea nucilor proaspete. Calibru mare cu 75% din totalul nucilor cu diametrul peste 34mm, de forma globulară cu o bază destul de netedă. Carcasa ei este fină dar solidă, brăzdată regular şi cu mici umflături în relief. Miezul este blond de obicei, chiar dacă mai puţin pronunţat ca la Franquette. Acesta reprezintă în medie 45-50% din masa totală a nucii şi pasibil de variaţii anuale. Miezul de Lara este de o savoare puţin pronunţată şi un gust dulciu. Tipul său de fructificaţie pe lăstari laterali permite o intrare pe rod rapidă pentru această varietate la 4 – 5 ani. Potenţialul său de producere este inalt cu 8 t/ha de nuci uscate.

Lara este bine adaptată la sistemul de educare în forma gardului viu fructifer de 8m între rânduri şi 3,5 – 4m pe rând (300 – 350 pomi/ha). În cadrul acestui sistem, structura purtând ramurile fructifere este considerată ca fiind un perete continuu pe rând. Este un mijloc pentru a raţionaliza operaţiunile de tăiere, care devin mecanizabile în acest caz. Metoda este folosită la formarea plantaţiilor industrial-intensive de soiul dat.

Polinizarea nucului este anemofilă (efectuată de vânt), se cere asocierea cu varietăţile polinizatoare dintre care Fernette, Franquette si Ronda de Montignac in proportie de 5-10% din numărul total de pomi plasati după o anumită schemă indicată de către specialişti.

Varietatea Lara este perfect adaptată formarii axiale. Astfel i se asigură distribuirea fructificaţiei pe ramurile laterale secundare, etajate de-a lungul trunchiului. Pentru formarea în axă, lăstarul principal este retezat mai mult sau mai puţin,în funcţie de vigoare. Referitor la distribuirea ramurilor laterale, experimente continue arată că este posibilă practica îndoirii ramurilor fructifere în primii ani pentru a accelera intrarea pe rod a ramurilor laterale şi dezvoltarea axei.

Acestea sunt indispensabile pentru o producţie cu un înalt nivel de calitate, şi în special pentru calibru. Se favorizează pătrunderea luminii în interiorul pomului, necesară pentru producţia anului următor. Pentru Lara, aceste lucrări incep în anul 5 – 7 şi se fac ori manual în fiecare an prin înlaturarea ramurilor în interiorul pomului sau a ramurilor prea joase (numeroase ori mecanic prin cosirea oblică cu un ciclu de rotaţie de la 3 la 4 ani).

Etapa esenţiala pentru a obţine o producţie de calitate. Pentru vânzarile de nuci proaspete cu umeditate mai mare de 20%, acestea se vor recolta în septembrie la stadiul optimal de maturitate, apoi se spală bine de lichidul brun tipic după care se vor clati cu apă limpede. Nucile destinate pieţei de nuci proaspete trebuiesc uscate imediat dupa recoltă, evitând ca acestea să stea la sol. Menţinerea calităţii nucilor proaspete este asigurată prin stocare la o temperatură mai joasa de 4°C şi o umeditate de 90%. Păstrarea nucilor uscate se face la temperaturi de până la 10°C şi umeditatea de 70%. Nucile Lara se comercializează la toate peţele numai în coajă.

Soiul de nuc frantuzesc Fernor

Varietate obţinută prin încrucişarea Franquette cu Lara®, la INRA (Institutul Naţional pentru Cercetări Agronomice – Franţa, Bordeaux). Pomul este de vigoare medie, ţinută semi-înaltă. Fructificaţia este laterală şi destul de bună prezentând o productivitate superioară în comparaţie cu Franquette(4-5 tone la hectar la varsta adultă). Având în consideraţie aceşti doi parametri (vigoare medie şi productivitate înaltă) pomii se recomandă a fi plantaţi pe soluri bogate , irigate şi a fi curăţaţi regulat. Nucii din varietatea Fernor sunt puţin sensibili la bacterioză şi prezintă o imunitate sporită la antracnoză. Înmugurirea este tardivă : în a 3-a decadă a lunii aprilie, la 2-3 zile după Franquette. Înflorirea are loc în a doua jumatate a lunii mai.

Fructele intră în perioda de maturizare în prima decadă a lunii octombrie. Forma nucilor este uşor alungită, cu o relativă proeminenţă a părţilor laterale.Valvele sunt ovoidale, bine sudate, miezul însă se extrage destul de uşor. Acesta este de calitate foarte bună, de culoare albă extralghin, deosebit de plăcut la gust, reprezentând 44 - 49% din conţinutul fructului.

Gard viu fructifer. Această nouă tehnică se recomandă varietăţilor cu fructificare laterală. Densitatea de plantare este de 300– 400 puieţi/ha, crescuţi in axă şi curăţaţi anual. Scopul acestei tehnici este obţinerea unei productivităţi sporite într-un interval de timp redus.

Soiul de nuc frantuzesc Franquette

Principalul soi cu care s-au înfiinţat majoritatea livezilor, în ultimii 20 de ani, în zonele tradiţionale de cultură din Franţa şi o parte bună (1700 ha) în ultimii 5 ani în RM. Datorită pornirei târzii de dezvoltare vegetativă şi a calităţii miezului, este considerat un soi de o bună calitate. Pom cu o vigoare mijlocie. Forma copacului de la semi-erectă la erectă. Înfloreşte în ultima decadă a lunii mai. Îflorire tardivă, dar cu acoperire parţială. Fructificare terminală la extremintăţile ramurilor de la vârsta de un an. Fructe de calitate bună în coajă şi miez. Maturitatea începe în prima decadă a lunii octombrie. Se comercializează în nuci şi miez. Fructul este în mod general rotund cu calibrul mediu de 28 – 32 mm. Grosimea cojii şi sudurii sunt de la mediu până la normale. Miezul este de calitate bună, în general de culoare galben deschisă şi împle toată cavitatea nucii. Este uşor de extras şi reprezintă 44 – 47 % din  reutatea nucii. Calitatea gustativă este de la bună la foarte bună, pusă în evidenţă în deosebi de un gust dulce şi uşor mieros. Producţiile comerciale sunt relativ rapide pentru specia dată. Intră pe rod în anul 6-8 de la plantare. Potenţialul producţiei este în mediu de 2 t nuci uscate/ha. Densitatea pomilor variază în funcţie de sol dar în general este în jur de 100 pomi/ha.

Soiurile polenizatoare sunt Meylannaise şi Ronde de Montignac cu amplasarea de 2-5 pomi astfel încât vânturile domunante să asigure polenizarea corespunzătoare a livezii. Formele de coroană – clasic globuloasă sau ax dirijat (piramidă etajată).

Comandă/Cere o ofertă